Veel scheidingen na de zomervakantie: waarom?

Een piek in het aantal scheidingen in de zomer, dat zou je niet verwachten met al die zonovergoten vrijheid en lekker tijd voor elkaar. Tijdens werkweken heeft iedereen zijn vaste patroon waaraan men gewend is. Deze valt echter helemaal weg tijdens de vakantie en zorgt voor ontregeling. Met alle dagelijkse drukte heb je door het jaar heen weinig tijd voor elkaar. In de vakantie veranderd dat naar de hele dag op elkaars lip zitten. Die langverwachte zomer kan dus toch een grote beproeving van je relatie worden.

Waar het fout gaat in de vakantie

We hebben vaak hoge verwachtingen van deze vrije tijd samen, maar het kan nog wel eens botsen. Zeker als de verwachtingen die jullie hebben ook nog verschillend zijn. Bespreek daarom van tevoren je verwachtingen met elkaar: “Wat willen we gaan doen?”, “Blijven we veel op een ligbedje hangen of hoe vaak gaan we ongeveer de stad in?”. Lekker niksen lijkt misschien al een goed genoeg plan, maar na een aantal dagen gaat dat ook vervelen. Daarnaast hebben we vaak het idee dat onze partner wel aan ons kan zien wat we willen. Nou, dat blijkt niet echt uit de realiteit, dus zeg het ze. Maak samen een globale planning, zodat de verveling en verwarring niet de gezelligheid bederft. 

Ook op seksueel gebied hebben we vaak grote verwachtingen van de vakantie. Dit valt echter vaak tegen op het moment dat het ongeveer hetzelfde is als thuis. Echt vrij om alles te doen voel je denk ik niet in zo’n klein dun tentje. Vertel dit aan elkaar en bespreek ook de opties, wellicht is een stacaravan fijner of kan het ook andere plekken of momenten.

Tips om de vakantie door te komen als je relatie niet goed gaat

Een handige tip is om niet de eerste dag van de vakantie al weg te gaan. Je hebt dan de stress van het reizen, voordat je een moment hebt kunnen relaxen. De spanning van de afgelopen tijd zit dan nog steeds in je lijf, waardoor je erg prikkelbaar bent. Luidt de vakantie eerst lekker samen in met een glas wijn en begin rustig met pakken. 

Verder betekent een vakantie niet per se dat je 24/7 op elkaars lip hoeft te zitten. Tuurlijk kan je partner bepaalde bezigheden hebben, die je irritant vindt. Maar geef elkaar hier in de ruimte en laat elkaar zo af en toe. Ga ook een keer alleen wat doen: bijvoorbeeld een boek lezen of even shoppen. Zo geef je elkaar de vrijheid voor je eigen dingen. 

Tenslotte lijkt de zomervakantie de ultieme relatietherapie, in werkelijkheid blijft jullie relatie overal dezelfde. De problemen die jullie hebben verdwijnen niet enkel doordat jullie op een andere plek zijn. Of jullie nou thuis zitten of met een glas wijn in de Franse Riviera, de wellicht negatieve patronen blijven hetzelfde. Zoek uit wat deze negatieve patronen zijn en hoe jullie op een positieve manier verder kunnen. Vaak is het echter wel lastig om met een afstand naar je relatie te kijken om te zien wat er aan de hand is. Hier kan een relatietherapeut goed bij helpen, die creëert een veilige comfortabele sfeer voor jullie om te werken aan jullie relatiepatronen.

Kom je er zelf niet meer uit met je partner?

Kom je er met je partner niet meer uit en kan je er wel wat hulp bij gebruiken om je relatie te verbeteren? Ga dan mee op de relatieboost weekend

Heb je een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een bericht via Whatsapp, bel ons of vul het formulier in.

Contactformulier